Кои са най-полезните мазнини за готвене и салати

До каква температура да ги загряваме

20 Юни 2018 г.
Кои са най-полезните мазнини за готвене и салати

Снимка: Shutterstock

Мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием според препоръките на Световната здравна организация (СЗО).
Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.

Когато става въпрос за избор на мазнина за готвене, възможностите са много. Всяко масло или олио има както различен аромат и вкус, така и различна точка на димене. За да бъде изборът здравословен, е важно какво се случва с мазнината след термична обработка.
Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, при термична обработка може да е точно обратното.

Най-добрите мазнини за салати

Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.

Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.

Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.

Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.

 

Най-добрите мазнини за пържене и печене

Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.

Маслото от авокадо е чудесно, особено за храни, изискващи висок градус на приготвяне.

Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.

Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства.
Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че, ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

И още един лесен ориентир - мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени.
Мазнините с висока температура на димене се препоръчват за пържене и печене.

Целия тест четете в Мениджър. нюз.

Здраве

10 причини да хапвате рибено масло

Здраве

Рибеното масло компенсира лошото хранене

Още от Хранене

Все пак не прекалявайте с разхлаждащото лакомство.

Снимка: Shutterstock

Диетолози посочват ползите и недостатъците на сладоледа

Свикването с нова храна може да бъде сериозно предизвикателство.

Снимка: Shutterstock

Как да научим бебето да харесва различните вкусове и аромати

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на кола може да зависи и от зодията.

Снимка: Shutterstock

Деца редят пъзел. Снимка: Shutterstock

Най-вредни са нощните смени на работа.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Деца редят пъзел. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

5-годишното дете обича групови игри

В тях то разказва за проблемите си

Партньори, които са скарани. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Скарани и сърдити след кавгата

Техники за потушаване на семейните спорове и конфликти

Роналдо и Джорджина. Снимка: Instagram

Заедно

Роналдо поздрави семейството си за Деня на майката

В Португалия този празник се чества в първата неделя на май

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

 

Две ръце, които се докосват. Снимка: Shutterstock

Здраве

След като детето се роди, сексът остава на пауза

5 хитри трика как да разпалите страстите и да поддържате интимността

Майка държи ръчичките не бебето си. Снимка: Shutterstock

Здраве

Магията на „златния час“

Защо първите 60 минути след раждането са особено важни (част II)

Блейк Лайвли и Райън Рейнолдс. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Лайвли разказа за характерите на децата

Актрисата и Райън Рейнолдс възпитават три дъщери и един син

Джеф Безос и Лорън Санчес. Снимка: Getty

Заедно

Пилотира самолет, пише книга, печели „Еми“: 5 факта за Лорън Санчес

Това лято предстои най-пищната сватба на годината

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Свикването с нова храна може да бъде сериозно предизвикателство.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да научим бебето да харесва различните вкусове и аромати

Тези съвети ще ви помогнат да направите този преход максимално лесен и интересен за него